Hoe wordt het beton gestort?

Het realiseren van de daadwerkelijke betonconstructie vindt pas plaats op de bouwplaats zelf, de plek waar het gestort gaat worden. Het beton dat wij leveren wordt zorgvuldig en systematisch gestort. Dit is erg belangrijk zodat er geen luchtinsluiting voorkomt. Er wordt bij het storten van beton onderscheid gemaakt tussen horizontaal en verticaal storten gemaakt. Denk bij horizontaal storten aan vloeren en bij verticaal storten aan wanden. Bij horizontaal storten dient het beton zo gelijkmatig mogelijk over het oppervlak te worden verdeeld. Voor het verdelen wordt vaak een schop of hark gebruikt. Verticaal storten wordt laagsgewijs gedaan met een gecontroleerde stortsnelheid. Dit voorkomt dat de druk op de bekisting te hoog op zal lopen. Bij vooral hoge wanden kan het voorkomen dat na enige tijd de hoeveelheid beton aangevuld moet worden.

beton smeren op grind

Beton storten bij koude omstandigheden

Beton kan ook bij winterse temperaturen en omstandigheden worden gestort. Wanneer dit van toepassing is moeten er wel de juiste maatregelen genomen worden. Waarom is dit zo belangrijk? De reactie tussen cement en water is een chemisch proces dat langzamer verloopt bij lage temperaturen. De reactie komt dan nagenoeg tot stilstand doordat de temperatuur in het beton erg daalt.

Risico op schade

Bij een temperatuur onder de 4 graden vindt er bijna geen verharding plaats. Als er toch sprake is van hydratatie is er een vergrootte kans op schade. Jongbeton bevat over het algemeen grove poriën waarin veel water zit. Dit water kan bevriezen waardoor het volume van dit water tot 9 procent kan toenemen. Dit veroorzaakt druk in het beton waardoor het van binnenuit kapot gedrukt wordt.

t014
Heb je nog een vraag over het storten? Neem dan gerust contact met ons op!